Loskomen van je werk tijdens je vakantie

Vakantie is in basis bedoeld om je batterij weer op te laden na een periode van hard werken. Loskomen, leuke dingen doen, even een ander ritme hebben, weer terug in balans komen en vooral weer opladen voor de werkperiode die na je vakantie weer terug komt.. 

Vroeger werkten mensen puur om brood op de plank te verdienen. Vakantie was vrije tijd om met je gezin en familie door te brengen. Los van de baas. Op vakantie gaan. Tegenwoordig is werk steeds meer een verlengstuk van onszelf en is privé en werk steeds meer door elkaar heen gevlochten. Hierdoor lijkt het moeilijker geworden om helemaal los te komen van je werk.

burnout coach nijmegen

 

Veel mensen lukt dit niet; ze blijven tijdens hun vakantie in meer of mindere mate bereikbaar voor hun werk en hun collega's en krijgen via mail of social media toch mee wat er speelt op de werk. 

Een (digitale) vakantiewerkstop kan dan een hele praktische oplossing zijn. Bij zo'n vakantiewerkstop zet je allereerst je werktelefoon en werkmail helemaal UIT. Dus ook niet stil in de kast terwijl je er "maar" een keer per dag/ om de paar dagen naar kijkt. Ook zet je de notificaties uit en stop je tijdens je vakantie met het lezen (en beantwoorden!) van je (zakelijke) mails en zakelijke socials zoals bijv. Linkedin.

Je zet hiermee de kanalen naar en van je werk volledig uit. Dat kan gewoon (..) je hebt immers vakantie en bent daarmee dus niet aan het werk (..)

Dit klinkt heel eenvoudig maar blijkt voor een groeiende groep een enorme uitdaging. We zijn immers zo gewend geraakt aan het altijd maar bereikbaar moeten en willen zijn. 

Zet jij jezelf eigenlijk als centraal vertrekpunt? of ligt deze stiekem toch ergens anders? 

 

En daarmee komen we ook bij een stukje verwachtingen... 

Verwachtingen die jij hierin voor jezelf hebt (.. ik moet bereikbaar blijven, want stel dat.., .. ach even kort reageren/ checken maakt toch niet uit, .. ik mag niks missen, .. ik ben de enige die dat weet.. enz. )

Maar ook de verwachtingen van anderen (iedereen is hier altijd bereikbaar, zo doen wij dat in onze organisatie, je bent pas een goede collega als... enz).

Voor je brein staat het 'werkkanaal' gewoon aan zodra er iets werk gerelateerd voorbij komt en wordt er ongemerkt toch steeds een beetje cortisol (stress hormoon) in je systeem aangemaakt. Of je er nu wel of niet iets mee moet of doet.. En dat is nu precies waar een vakantie juist niet voor bedoeld is.

burnout coach nijmegen

 

Interessant is daarom om te ontdekken wat hierin bij jou de trigger is.

Want wat maakt dat het je niet lukt om los te komen van je werk? Op welk stuk ervaar je hierin druk? Wat zijn hierbij je overtuigingen en patronen? En wat zou het je brengen als het anders zou gaan? 

Wanneer je dit stukje bij jezelf en op een andere manier kunt (h)erkennen en bekijken kun je er vervolgens makkelijker andere keuzes in maken en dan wordt zo'n digitale vakantiewerkstop wellicht gewoon een makkie..

Wow! dat zou lekker zijn! 


«