Burn-out  klachten

Stress en burn-out coach Beuningen 

Burn-out is een vorm van extreme uitputting als gevolg van langdurige en overmatige stress, vooral in werkgerelateerde situaties.

Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten en symptomen die kunnen wijzen op een burn-out:

 

 

 

 

 

  1. Uitputting en vermoeidheid: Een van de belangrijkste symptomen van een burn-out is aanhoudende vermoeidheid, zelfs na voldoende rust en slaap. Je kunt je lichamelijk en geestelijk uitgeput voelen.

  2. Verminderde prestaties: Je merkt mogelijk een duidelijke afname in je prestaties op het werk, met name in taken die voorheen gemakkelijk waren. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren, beslissingen te nemen of productief te zijn.

  3. Emotionele instabiliteit: Je kunt te maken krijgen met frequente stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angstgevoelens of gevoelens van neerslachtigheid. Kleine problemen kunnen je snel overweldigen.

  4. Verminderde motivatie: Je verliest vaak interesse en motivatie voor je werk, waardoor het moeilijk is om gemotiveerd te blijven. Zelfs taken die je vroeger leuk vond, lijken nu zwaar en belastend.

  5. Cognitieve problemen: Een burn-out kan leiden tot cognitieve problemen, zoals geheugenproblemen, moeite met concentreren en besluiteloosheid. Je gedachten kunnen vaak afdwalen en je hebt moeite om je te focussen.

  6. Fysieke symptomen: Naast de mentale en emotionele klachten, kan een burn-out ook gepaard gaan met fysieke symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, maagklachten en slaapproblemen.

  7. Terugtrekking uit sociale activiteiten: Je kunt de neiging hebben om je terug te trekken uit sociale situaties en contact met anderen te vermijden. Sociale interacties kunnen overweldigend en uitputtend aanvoelen. 

 

Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Ga bijvoorbeeld in gesprek met je huisarts of bedrijfsarts. 

Als erkend Stress en burn-out coach kan ik je helpen met het herstel ervan.