Tijd voor jezelf nemen .. hoe doe je dat?!

Neem jij wel eens tijd voor jezelf om op te laden? Niet iets voor de ander doen maar voor jezelf... Gewoon voor jou.. voor jezelf..  Iets doen waar jij energie van krijgt? 

 

Vooral jongere mensen en jonge moeders zijn niet gewend om dingen voor zichzelf te doen. "Als mijn kind het leuk vind, vind ik het ook leuk" hoor ik moeders vaak zeggen.. dat klopt. "Maar jij bent ook belangrijk mama". Jouw energiepeil moet in een prettige balans blijven om een gelukkige moeder (een gelukkige jezelf en vriendin, collega, dochter, partner enz.) te kunnen zijn. 

 

We zijn niet meer gewend om ons te vervelen. Er is overal uitdaging. Vroeger luisterden we naar muziek op de radio... tegenwoordig kijk je via Youtube naar de clips terwijl je ook aan het luisteren bent. Snelle flitsende beelden en achtergrond informatie komen voorbij. Een film bekijk je minimaal in 3D maar het liefst in 4D in de bioscoop.. De beleving komt van alle kanten, minder is saai. 

 

Social media geeft veel druk. We willen allemaal een gelukkig leven uitstralen,  de leukste partner en moeder zijn, het liefst met een goede baan, veel vriendschappen en een rijk sociaal leven. Je wil iemand zijn die alles onder controle heeft en waarbij alles sprankelt. Je bent bang om iets te missen als je ergens niet bij kan zijn of een afspraak af zou zeggen..    

 

In onze westerse wereld is geluk gekoppeld aan blij zijn, plezier hebben.. in actie zijn. Wanneer je in het oosten vraagt naar waar mensen gelukkig van worden zijn het juist termen als rust, balans en dankbaarheid. Steeds vaker erkent de westerse wereld dat deze oosterse kijk op geluk voor meer duurzaamheid zorgt. Bij het in balans blijven is duurzaamheid essentieel. Een van de belangrijkste factoren voor een vitaal en gelukkig leven is dan ook het nemen van voldoende herstelmomenten, rust, tijd voor jezelf. 

Dit betekent echter niet dat je elke dag 3x een uur in de lotushouding moet gaan mediteren....

 

Begin met 1 ding

Begin eens met elke dag 1 ding bewust enkelvoudig te doen. Dat betekent dat je op dat moment alleen met die ene activiteit bezig bent... bewust!  Dus niet al bellend de hond uitlaten, of koken terwijl je ondertussen een aflevering van je favoriete programma kijkt, of de was opvouwen terwijl je je kind naar bed brengt. Nee doe gewoon (...) alleen dat ene ding.. 

Je zal zien dat dat al een uitdaging kan zijn.

 

Stap 2 - Iets voor jezelf doen 

Misschien gaat het je goed af en kun je bij stap 2 een activiteit kiezen voor jezelf. Iets waar jij van op kunt laden.

Je kunt hierbij aan actieve activiteiten denken als sporten, yoga, wandelen met de hond, tuinieren, dansen, lezen, schrijven, een docu kijken, een goed gesprek voeren enz. 

Of misschien denk je juist liever aan passievere vormen van activiteiten waar je batterij weer van op zal laden. Denk aan een bezoek aan de sauna, een massage, naar de schoonheidsspecialist, in bad gaan, slapen, (toch) mediteren of bijvoorbeeld naar de zee, het bos, de hei of het water gaan. 

 

Laatst sprak ik een moeder in de coaching die er in deze opdracht voor koos om elke avond -zodra haar kind op bed ligt- minimaal een half uur de tijd voor zichzelf te nemen om te gaan douchen en zichzelf te verzorgen op de badkamer. Ze nam zich voor om dit iedere dag te doen voor zichzelf. Op andere momenten van de dag vond ze het moeilijker om in te plannen.

 

Stap 3 

Naast een half uur matig bewegen per dag staat minimaal een half uur ontspanning/ opladen.. de meeste mensen zijn hier heel veel van af wanneer ze uit balans zijn of veel stress ervaren. 

Probeer met bovenstaande stappen of je stapsgewijs tot dat half uur per dag kunt komen of minstens een aantal dagen in de week. Al snel zal je merken hoeveel dit je op kan leveren! 

Wees niet te streng voor jezelf, stop niet wanneer het een keer niet lukt.. of een paar keer niet lukt. Gun jezelf om er in te groeien.. Begin klein, want je zal zien .. juist met kleine stapjes kom je uiteindelijk bovenaan de trap.